Ośrodek Edukacji Makrobiotycznej
we Wrocławiu

Zdrowie

Energia pożywienia

Styl życia i odżywiania są jednym z najistotniejszych czynników decydujących o naszym zdrowiu. Na prozdrowotny styl życia składają się: zdrowa dieta, ruch, radzenie sobie ze stresem, niepalenie tytoniu i niepicie alkoholu. Wszystkie te czynniki pozostają pod naszą kontrolą i są przedmiotem wyboru, naszej decyzji.

Żyje nam się łatwiej i zdrowiej, jeśli odżywiamy się lepiej, ćwiczymy, relaksujemy się, nie palimy. W praktyce trudno stosować te oczywiste prawdy. Najczęściej czekamy, aż coś nam bardzo dokuczy, aż poczujemy się źle, nie mamy siły pracować etc. Wtedy dopiero dokonujemy zmian.

Zobaczmy wspólnie jakich zmian możemy dokonać w sposobie odżywiania, aby szybko poczuć się dobrze, odzyskać energię do działania, dobry humor i chęć realizowania swoich marzeń.

Słowa Hipokratesa „Jesteś tym, co jesz” brzmią być może banalnie, ale rzeczywiście to, co spożywamy decyduje o naszym codziennym samopoczuciu. Lekarze wiedzą, że to, co jemy danego dnia, ujawnić się może w obrazie naszej krwi już dnia następnego. Również osoba chora na cukrzycę wie, że po każdym posiłku zmienia się równowaga chemiczna krwi.

Energia pożywienia

Jeszcze w czasach naszych dziadków cała żywność była:

Takie pożywienie dostarczało organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Ponadto jego cechą było to, że pożywienie to zawierało żywą, biologiczną energię. Znaczy to, że naturalnie wysuszone ziarna zbóż, fasolek, pestek, orzechów po włożeniu do ziemi i podlaniu kiełkowały i rosły, dając początek nowej roślinie – były bioaktywne.

Obecnie wiele spożywanych przez nas produktów takiej energii nie ma. Na przykład produkty mrożone, konserwowane, napromieniowane nigdy nie wykiełkują. Z punktu widzenia współczesnej dietetyki mrożona marchewka i świeża marchewka mają podobną wartość odżywczą. Jednak ta druga jest bioaktywna, a ta pierwsza nie.

Annemarie Colbin, światowej sławy specjalistka od naturalnego pożywienia, w swojej znakomitej książce „Odżywianie a zdrowie” pisze: „Wydaje mi się najbardziej prawdopodobne, że pożywienie czerpiemy nie tylko z makro- i mikroelementów znajdujących się w jedzeniu, lecz również z jego pola energetycznego. Podobnie jak fizyczne składniki pożywienia odżywiają nasze ciało fizyczne, ta ledwo uchwytna energia (zwana także bioenergią) odżywia nasze pole energetyczne. (...) Kieruję się tym poglądem od wielu lat i stwierdzam, że jest niezwykle użyteczny. Wyjaśnia bowiem, dlaczego np. potrawy zamrożone, choćby zawierały większość składników odżywczych, znajdujących się w świeżym pożywieniu, nie są równie zdrowe ani smaczne. Nie można być zdrowym wegetarianinem jedząc mrożone ziemniaki czy groszek z puszki.”

Pożywienie „z energią”
(bioaktywne)
Pożywienie „bez energii”
  • świeże: warzywa, owoce;
  • suszone pestki, orzechy;
  • pełne ziarna zbóż;
  • fasolki
  • mrożone i konserwowane warzywa i owoce;
  • oczyszczone (rafinowane) ziarna zbóż, cukier, oleje;
  • przetwarzane przemysłowo
wprowadza do organizmu ruch wprowadza do organizmu stagnację
dobre krążenie krwi i limfy, regularne wypróżnianie się, dobry sen i witalność zmęczenie, senność, zaparcia, złogi, cysty, za wysokie lub za niskie ciśnienie krwi
RUCH = ZDROWIE STAGNACJA = CHOROBA

Czy wiesz że...

Napój z kuzu pomaga zrelaksować umysł i ciało. Jest szczególnie polecany dzieciom; u małych obniża gorączkę. Skutecznie przeciwdziała problemom żołądkowym i jelitowym oraz hipoglikemii, skurczom pojawiającym się przed i po menstruacji, napięciu spowodowanemu nadmiernym spożyciem produktów yang, takich jak chipsy, krakersy i inne twarde wyroby pieczone.

Napój z kuzu